*|MC:SUBJECT|*

Cum aplicam corect la un job online / pe mail?

Trimiterea candidaturii online sau pe mail este o practica curenta, avand in vedere faptul ca angajatorii aleg unelte de recrutare online, precum site-uri de recrutare, pagina cariere a companiei, retelele sociale etc.

In randurile de mai jos va invitam sa consultati cateva sfaturi practice pentru a evita problemele in cazul acestui tip de aplicatii. Echipa de resurse umane Franco-jobs.com va impartasi candidatilor care doresc sa trimita un dosar candidat online, din experienta sa in recrutare, rezumand idei de baza care au luat nastere in urma unui studiu aprofundat al candidaturilor reale primite pe parcursul ultimilor ani. La aceasta experienta vom adauga sfaturile si feedback-urile de la companiile angajatoare cu care am discutat pana in prezent.

Daca candidatura se trimite pe mail:
Obiectul mailului
Obiectul mailului trimis catre angajator trebuie sa fie clar si precis, astfel incat cv-ul si scrisoarea de motivatie sa ajunga exact acolo unde trebuie - in casuta mail a persoanei care se ocupa de acel proiect de recrutare. Daca subiectul mailului este vag, daca nu specificati scopul mailului sau oferta de munca la care aplicati, daca omiteti unde este disponibila acea pozitie sau codul de referinta al job-ului, riscati ca mailul dvs. sa fie clasat necorespunzator, sa ajunga la un destinatar in alte departamente sau in intarziere la angajator. 
Exemplu « Candidatura pentru postul de <…> Anuntul nr <…> Referinta <…>»
Puteti personaliza mailul respectiv introducand o semnatura cu nume prenume si datele de contact, astfel incat angajatorul sa le vada imediat. Va sfatuim deasemeni sa adaugati link-urile catre retelele sociale Linkedin, altele.

Valabil si pentru alte tipuri de candidaturi online
Fisierele atasate (CV, scrisoare de motivatie)
Ce format ?
Dupa ce ati redactat cv-ul si scrisoarea de motivatie, ar fi indicat ca aceste documente sa fie salvate in format PDF si atasate mailului.
Primul argument: angajatorul care deschide aceste documente trebuie sa vada un cv si o scrisoare de motivatie asa cum le-ati facut dvs. si nu deformate.  Daca nu sunt in PDF, documentele se pot afisa ciudat, daca angajatorul foloseste alte programe. Folosind formatul .pdf nu riscati ca afisajul sa fie altul la deschidere.
Mai mult, angajatorul nu va pierde timp sa faca conversia unui document. Avantajul formatului in .pdf este ca este universal si unic pe toate platformele. Daca cv-ul dvs. este in format Microsoft Word (.doc, .dot, .docx) sau OpenOffice ( .odt, .ott, .oth …), va sfatuim sa folositi urmatoarele resurse : conv2pdf sau doc2pdf.


Ce denumire?
Este esential ca fiecare document trimis angajatorului sa fie numit, pentru ca acesta din urma sa stie ca este vorba de un cv si cui apartine acesta. Acest lucru il va "scuti" pe angajator sa numeasca el insusi documentul. Pentru denumirea cv-ului dvs., folositi numele si prenumele, evitati caractere cu accente sau caractere speciale si spatiile. Puteti mentiona deasemeni daca cv-ul este in limba romana, engleza sau franceza. Pentru denumirea scrisorii de motivatie folositi deasemeni "scrisoare de motivatie" si numele si prenumele.
Exemplu : cv-emil-mihaila.pdf / scrisoare-de-motivatie-emil-mihaila-fr
Atentie deasemeni la aspecte de genul: anumite sisteme informatice nu vor recunoaste documentele fara extensie. Este recomandat ca fisierul dvs. sa contina extensia " .pdf ".

Care este marimea ideala a fisierului ?
Echipa noastra a primit feedback-uri referitoare la marimea fisierelor primite din partea candidatilor care au aplicat la job-uri. Este important de stiut ca exista anumte cazuri in care inbox-ul anumitor angajatori este limitat sa primeasca mailuri avand marimi precise sub un anumit numar de ko.
In acest caz, candidatii care trimit candidatura continand fisiere mult prea grele, risca sa nu fie contactati deoarece mailul lor nu ajunge in casuta de mail a destinatarului. 
Daca cv-ul dvs. contine foto sau logo-uri, verificati ca marimea totala a fisierului nu depaseste 500ko. In orice caz,  va sfatuim sa folositi foto cu rezolutie joasa  (de exemplu 200 x 240 pixeli). Aceleasi recomandari pentru fisierul cv si scrisoarea de motivatie.

E-mail-ul de motivatie

Adesea, angajatorii sustin ca nu au suficient timp sa parcurga o scrisoare de motivatie. Echipa noastra va sfatuiteste ca in cazul candidaturilor online, si daca nu este cerut expres de catre angajator, sa inlocuiti scrisoarea de motivatie atasata cu mailul de motivatie. In cateva cuvinte, redactati un text scurt si precis pentru un mail de motivatie, si atasati numai cv-ul. In acest caz, preluati metoda scrisorii de motivatie dar si mai pe scurt. Fiti succint, folositi fraze scurte, un stil direct si mai putin formal si o formula de politete simplificata.

Prezentarea generala a candidaturii pe mail

Chiar si atunci cand se trimite online sau pe mail dosarul de candidatura trebuie sa fie ingrijit. De evitat sa:
  • Trimiteti dosarul candidat de pe o adresa care nu este profesionala (este indicat ca aceasta ca contina nume si prenume)
  • Introduceti in mail imagine de fundal
  • Uitati sa atasati documentele
Nu uitati sa folositi caractere clasice si omogene ca si marime.


Facebook
Email
LinkedInLocuri de munca recomandate


FUNDATIA LYCEE FRANCAIS ANNA DE NOAILLES
Responsable « Paye et Administration du Personnel » Français langue de travail
Le Lycée Français Anne de Noailles propose un poste de :  Responsable ...

Evidency
Expert solution
Evidency est éditeur d’une solution logicielle dédiée à la gestion ...

Internet Marketing On-line
Specialiste Service Clients
Profil du candidat: Etes-vous une personne sociable avec d’aptitudes pour le ...

Stefanini
Support Engineer (FRENCH)
Location: Romania Work City: Bucharest Job Category: Help Desk Description FRENCH speaker and looking for a job? Explore ...

M.A.C.V.R. INTERNATIONAL SRL
DESSINATEUR AUTOCAD MEP-REVIT- pour les installations de climatisations, chauffage, ventilation et sanitaires.
Activités : Phase projet / Appel d’offres Réaliser l’ensemble ...

Evidency
Chef de Projet SIRH
 En forte croissance, Evidency Software est un éditeur de Logiciels ...Parteneri


CABINET FRANCOFON EXPERTIZA CONTABILA:


TOP ANGAJATOR: ALLIO Group - ALLIO Romania