*|MC:SUBJECT|*

CV-ul meu


Pe internet veti gasi numeroase articole pe tema cv-ului si a scrisorii de motivatie. Cum reusim sa obtinem un interviu prin redactarea unui dosar candidat continand un cv perfect si o scrisoare de motivatie ideala, cum trebuie redactat acest cv atunci cand nu avem experienta profesionala si ce dimeniuni sa aiba acesta?

Echipa noastra ar dori sa va impartaseasca o idee de baza: cv-ul perfect, scrisoare de motivatie perfecta, nu exista. Consultantii nostri va pot da numai un feedback, dar unul valoros despre numeroasele dosare de candidatura pe care le-au analizat.

Un document original continand informatii reale este esential. 
 • Evitati modelele deja facute precum Europass/ modelele de scrisoare de motivatie cu exceptia cazului in care va redactati pentru prima data cv-ul/scrisoarea de motivatie pentru a nu neglija campuri obligatorii care nu trebuie sa lipseasca din continutul acestor documente ;
 • Personalizarea cv-ului dvs / a scrisorii de motivatie este esentiala. Acest lucru depinde de natura profilului pe care il aveti (tehnic/ artistic/ marketing/ finante…), dar si de experienta (profil experimentat/ entry level), (in cautarea unui loc de munca/ a unei burse/ a unui stagiu).
 • Foarte important, adaptati de fiecare data dosarul de candidatura anuntului de angajare; nu trimiteti niciodata acelasi cv tututor angajatorilor. Atentie la anuntul continand oferta de munca. Mi se cere un cv in engleza sau unul in limba romana? Cu sau fara poza? Care sunt cuvintele cheie utilizate de catre angajator in anuntul sau? Se regasesc aceste cuvinte cheie in cv-ul meu?
 • Continutul sa fie unul ingrijit, folositi caractere clasice si marimi uniforme.
De maniera generala angajatorii prefera:
- documente originale,
- cv-uri si scrisori de motivatie in care se regasesc cuvintele cheie din anuntul de angajare
- cv-uri care nu depasesc doua pagini pentru experimentati si o pagina pentru profiluri entry level, si care sunt bine structurate si aerisite.
In ceea ce priveste cv-ul, vom raspunde la intrebari pe care le-am primit din partea candidatilor pe franco-jobs.com, si in cadrul atelierelor de insertie profesionala pe care le-am organizat din 2012 in universitatile din Romania.
Cum sa ies eu in evidenta in situatia in care angajatorul a primit candidaturi similare de la candidati cu un parcurs identic? 
Intr-adevar, atunci cand angajatorul cauta un candidat pentru o pozitie foarte precisa, primeste cv-uri ale unor candidati care au urmat aceleasi studii, care au avut o prima experienta profesionala similara si care stapanesc aceleasi programe/soft-uri etc. In acest caz, este esential sa fiti remarcat prin ceva. Ne putem juca un pic cu forma sau cu continutul unui cv, sau cu ambele.

Iata cateva trucuri :
Atrageti atentia angajatorului cu un text "croset" care sa fie plasat la inceputul cv-ului, prin care sa rezumati in 4-5 cuvinte atuuri, aptitudini sau competente care v-ar diferentia de ceilalti candidati, urmarind in acelasi timp cuvintele cheie din anuntul de angajare. Psihologic vorbind, acest "copy-paste" creeaza angajatorului siguranta ca a gasit ceea ce cauta, "matching-ul" perfect. Atentie insa sa nu denaturati realitatea! Minciunile sunt mai grave decat lipsa de originalitate.

Crati un cv original din punctul de vedere al formei, si anume structurati cv-ul astfel incat informatiile sa se regaseasca in ordinea importantei pe care acestea o au in ochii angajatorului. Si anume, daca in anuntul de angajare printre primele mentiuni avem "limba franceza nivel avansat", aceasta informatie ar trebui scoasa oarecum in evidenta in cv (fie mentionati limbile straine undeva separat intr-o coloana in dreapta sau stanga cv-ului, si nu la sfarsit, fie scoateti in evidenta cu alta culoare sau treceti aceasta informatie chiar la inceputul cv-ului in textul "croset").

Apoi mare atentie sa va asigurati ca aceste informatii care raspund la cerintele angajatorului sunt argumentate in cv cat mai detaliat si deasemeni sunt scoase in evidenta (font, culoare, amplasare etc.). De exemplu, sa nu mentioati niciodata la limbi straine doar "limba franceza". Adaugati si nivelul de limba, dimplome, certificate, atestate obtinute pentru a certifica nivelul acesteia. Deasemeni, daca ati beneficiat de calatorii sau tabere in scopuri lingvistice, daca ati folosit o anumita perioada limba respectiva in timpul unei alte experiente profesionale, sunt lucruri care pot fi mentionate si pot avea o valoare adaugata. Acelasi tip de argumentare il putem face pentru programe si soft-uri (informatica, gestiune, management, contabilitate, etc.)

Mentionarea activitatilor « extracuriculare », a actiunilor de voluntariat, a stagiilor de scurta durata in cadrul unei companii pot deasemeni completa intr-o maniera pozitiva profilul dvs.
Toate aceste detalii v-ar putea ajuta sa « aveti intaietate » fata de colegii dvs. care au aplicat la aceleasi oferte de munca.
Facebook
Email
LinkedIn
De ce angajatorii ne cer experienta profesionala cand angajeaza la nivel entry level? Cum facem pentru a redacta un cv atunci cand nu avem nicio experienta profesionala?
In primul rand atunci cand angajatorul cauta un candidat fara experienta acest lucru este bine mentionat intr-o oferta de angajare redactata corect. Angajatorul nu va accepta niciodata o persoana experimentata daca solicita candidati fara experienta. In sens invers, acesta se asteapta sa primeasca cv-urile unor tineri care nu au avut experienta profesionala, deci nu un cv de doua pagini.

De aceea nu trebuie nici sa incercati sa convigeti angajatorul ca aveti experienta si sa umpleti paginile cu informatii false sau deformate doar de dragul de a o face, nici sa aplicati la oferte de munca unde se precizeaza clar "experienta de 2-3 ani necesara". In ambele cazuri, probabilitatea ca angajatorul sa nu va contacteze este foarte crescuta, si cu timpul va puteti pierde motivatia.

Totusi, este important sa retineti, ca in cazul in care aplicati pentru un prim job, angajatorul va aprecia urmatoarele:
 • mentionarea unor task-uri indeplinite in echipa pe parcursul lucrarilor de la facultate
 • mentionarea experientelor sau a atelierelor practice din timpul studiilor
 • calatorii in scopuri lingvistice sau burse
 • mentionarea unor stagii efectuate
 • mentionarea unor actiuni de voluntariat/ implicarea in diferite proiecte
 • mentionarea unor "job-uri de vara"
 • mentionarea unor articole, bloguri, forumuri care va plac
 • mentionarea unor experiente in medii profesionale si contacte sau recomandari din mediul profesional. De exemplu: participari la targuri profesionale, dialoguri cu un manager de companie, cateva ore de ajutor oferite organizatorilor unui eveniment etc.
Toate aceste tipuri de mentiuni pot inlocui mentiunile de experienta profesionala daca adaugati in plus aptitudinile pe care le-ati cumulat in timpul acestor experiente. Este indicat deasemeni sa mentionati perioada si domeniul pentru aceste scurte experiente care v-au format, numarul de persoane sau functia persoanelor cu care ati intrat in contact. Daca aveti recomandari va sfatuim sa le adaugati.

Atunci cand nu aveti experienta este deasemeni indicat sa: 
 • Puneti accent pe studii, sa detaliati numele institutiei care a eliberat diploma, filiera, lucrarile practice, nivelul de aptitudini si competente.
 • Mentionati mai intai studiile si dupa aceea experienta profesionala daca este cazul
 • Scoateti in evidenta numele asociatiilor, companiilor cu care ati avut contact sau a stagiilor efectuate.
 • Scoateti deasemeni in evidenta domeniile care sunt de interes pentru dvs. sau cu care ati cochetat.
Poza din cv este obligatorie?
Mai multe articole scrise de consultanti in domeniul resurselor umane sugereaza ca poza nu este obligatorie intr-un cv. Intr-adevar, candidatul are libertatea sa aleaga daca o insereaza sau nu in cv, daca si numai daca poza nu este ceruta de catre angajator (pentru motive bine definite precum: noul angajat va lucra in domeniul modei, sau va lucra cu publicul etc.) Atentie insa, daca alegeti sa trimiteti poza, folositi una profesionista, doar cu profilul dvs, pe un fundal neutru, intr-o tinuta nici prea sobra nici prea detasata. O poza care nu este profesionista poate fi un dezavantaj.

Daca aveti mai multe intrebari legate de cv, scrisoare de motivatie sau de cariera, ni le puteti trimite in orice moment la adresa de mail contact@franco-jobs.comLocuri de munca recomandate


Ista Shared Services Romania
Téléconseiller Front Office
Téléconseiller Front Office Un marché d’avenir, un employeur attractif et des ...

Stefanini
User Support Consultant (FRENCH)
Location: Romania Work City: Bucharest Job Category: Help Desk Description French and English     speaker and looking for a job? ...

M.A.C.V.R. INTERNATIONAL SRL
DESSINATEUR AUTOCAD MEP-REVIT- pour les installations de climatisations, chauffage, ventilation et sanitaires.
Activités : Phase projet / Appel d’offres Réaliser l’ensemble ...

EXPLORE 100
Cadre didactice
Dragi prieteni, gradinita EXPLORE 100 din Mogosoaia deschide din luna ...

M.A.C.V.R. INTERNATIONAL SRL
Ingénieur Automaticien programmeur pour des installations de chauffage, climatisation et traitement de l’air.
Pour le compte d’un de nos clients nous recherchons un ingénieur ...

KASEO
Responsable commercial
La société Kaseo (France) recherche une collaboratrice en Roumanie pour ...Parteneri


CABINET FRANCOFON EXPERTIZA CONTABILA:


TOP ANGAJATOR: ALLIO Group - ALLIO Romania